Steki 0
Steki

Grillowanie Steków

Nie mamy dużych tradycji w grillowaniu steków. Większość Polaków ma raczej traumy związane z tym szlachetnym kawałkiem mięsa. W latach 80-90 poznaliśmy steki głównie w telewizji - za sprawą bajek looney tunes w których zawsze pies dostawał wielkiego steka z kością, albo serialu Dynastia, w którym najbogatsi ludzie lepszego świata - Ameryki - jedli wołowe steki w trakcie rodzinnych kolacji. I później „steki” zaczęły się pojawiać w restauracjach w Polsce. Nie wiadomo dlaczego, ale w polskiej gastronomii tamtych czasów, za stek zaczęła uchodzić ligawa. Może to kwestia podobieństwa do polędwicy i zupełnie innej ceny. Najlepszym „stekiem” jaki jadłem w tamtych czasach w Polsce był „stek wołowy” w Barze Sonia w mojej wsi - po prostu mielony z wołowiny z cebulą. Całkiem nieźle do dziś wypada też „antrykot z kurczaka”, ale tego już nie liczę… 

Jedna sprawa to produkt, ale druga rzecz to jeszcze skill osoby przygotowującej stek. Do dziś jest z tym problem, co czasem naprawdę mnie przeraża i powiem szczerze - ja prawie nigdy nie zamawiam steków w polskich knajpach, bo nie chcę się wkurzać. Albo produkt nie taki, albo stek surowy w środku, albo przewalony nieprawdopodobnie. Dziś, w dobie internetu i polskich kanałów yt, które uczą Cię dokładnie jak zrobić stek - nie ma tłumaczenia dla braku umiejętności kucharza! No ale oczywiście 10 czy 20 lat temu nie było tak kolorowo, więc kucharze z tamtych czasów są trochę bardziej usprawiedliwieni. Ale tak - to była naprawdę katastrofa… Randomowa część wycięta z mlecznej krowy zdojonej do starości, zepsuta przez człowieka, który nie miał o tym wszystkim pojęcia. To były straszne doświadczenia, które doprowadziły do tego, że Polacy uznali, że oni czegoś nie rozumieją, że amerykanie nie mają smaku skoro jedzą coś takiego i że po prostu oni nie będą steków zamawiać. Nie zliczę ile razy usłyszałem przez ostatnie 10 lat „jeżeli stek zrobiony przez Pana smakuje tak jak smakuje, to dlaczego stek zrobiony w restauracji nie da się zjeść, jest twardy i niesmaczny?”

Na szczęście to się zmienia! Uczymy się coraz więcej. Hodowle zaczęły naprawdę trzymać zachodnie standardy - krowy coraz częściej są faktycznie rasowe, karmione tak jak trzeba, obchodzą się z nimi tak, żeby nie przeżywały stresu (to psuje mięso. Nie chcemy denerwować krów), a ubój to już bardziej niespodzianka, a nie długie godziny stresu. Coraz lepiej ma się też selekcja bydła (aczkolwiek tu jest jeszcze sporo do zmiany, bo to że umiemy kupować steki, wcale nie znaczy, że nie potrzebujemy po prostu systemu kwalifikacji oceny jakości steków wołowych), sezonowanie mięsa to proces, który przeprowadza już bardzo wielu rzeźników w całym kraju, ale też restauracje robią to bez problemu we własnym zakresie. No i oczywiście skill. Nieskromnie powiem, że tu duży wkład mam ja i kilku moich kolegów. 

Polacy coraz częściej naprawdę potrafią robić steki i to jest wspaniała wiadomość!

Przygoda stekowa to jest przepiękna podróż! Możliwe, że jeszcze wydaje Ci się droga i niezbyt smaczna, ale spróbuj przeczytać to co mam do powiedzenia i stopniowo popróbować różne cięcia wołowiny - i te najbardziej znane, ale też tzw. Cięcia alternatywne i zobaczysz jaka to jest wspaniała uczta! Każdy stek jest inny - jest fantastyczny, mięsny, skondensowany smak rostbefu, luksusowa delikatność polędwicy i soczysta, wypełniająca usta maślanym posmakiem, przepyszna uczta antrykotu. Skirt to przepyszny kawałek soczystego, chrupiącego mięsa idealny do kanapek, hanger z lekko wątróbkowy posmakiem pochodzącym od podrobów czy soczysta picanha - to tylko kilka z tzw. steków alternatywnych, które koniecznie musisz poznać!

Żeby zrobić dobrego steka, trzeba spełnić dwa warunki:

  1. zdobyć dobre mięso.
  2. Nie zepsuć go.

I to wszystko.

Komentarze do wpisu (0)

Grill Bastards - Wyższa Szkoła Grilla - grilluj jak pro
Grill Bastards - Catering grillowy: sprawdź nasze eventy BBQ
Grill Bastards - Focaccia z grilla: nawet Włosi kupują ten produkt
Grill Bastards - Sklep z produktami BBQ - kup sosy i mieszanki przypraw z całego świata
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl