Witam Was i życzę wszystkiego smacznego/zgrillowanego w nadchodzącym roku!
Na początek chciałbym bardzo podziękować, że zapisaliście się do naszego grillowego newslettera! To jest jego pierwsza edycja, więc nie przedłużając - lecimy z nowościami na 2024 rok!
CENY GRILLI GAZOWYCH W DÓŁ!
Zacząłem już po mału przepytywać ludzi w branży grillowej i tak! Ceny niektórych modeli spadną w 2024! Na pewno nie jest to najlepsza wiadomość dla tych, którzy kupili grilla w 2023 roku, ale doskonała dla tych, którzy właśnie myślą nad wymianą, albo dokupieniem sprzętu.
Z czego to wynika? No tutaj na pewno można napisać całą rozprawkę nt. paniki pocovidowej, która jeszcze rok temu była dosyć mocna, zwariowanych kursów walut, inflacji, czy po prostu nowej konkurencji w postaci marki Napoleon, która ostro namieszała na rynku w 2023 roku - nie będziemy w to wszystko wnikać. Fakt jest faktem - producenci ochłonęli. Będzie taniej.
WĘGIEL POWRACA!
Przyznaję, że sam przez wiele lat byłem mocno zindoktrynowany przez producentów gazówek i sam przekonywałem, że „nie ma różnicy w smaku pomiędzy grillem gazowym a węglowym”. Jednak jest, ale nie zmienia to faktu, że nie wyobrażam sobie życia bez gazówki. Trend jest teraz taki, że trzeba mieć dwa grille - gazowy jak na szybko chcemy zmontować sobie i rodzinie obiad i węglowy jak chcemy się efektywnie pobawić w podwędzenie karkówki w całości, albo jak planujemy wrzucić konkretnego steka za stówę - wtedy chcemy osiągać najlepsze rezultaty prawda? Ja od dawna jestem zdania, że węglówkę trzeba mieć, ale coraz częściej widzę, że Wy też wracacie do tych sprzętów. Nie wspominam oczywiście o zagorzałych „węglarzach”, którzy nigdy nie dali się przekonać do gazu.
Jeżeli chodzi o popularyzację węglówek w 2024 roku, na myśl przychodzą mi dwie firmy - Napoleon wypuszcza nowy pro cart, ale ja byłem psychofanem już tej poprzedniej wersji, więc dopóki nie poznam nowej i nie przekonam się, że jest jeszcze lepsza, jestem trochę obrażony ;-) i raczej czekam na prawdziwy węglowy kombajn, o którym marzę od kiedy współpracuję z tą firmą.
https://www.youtube.com/watch?v=o3WphNkAOus&list=PLoLKoZvlmsfNYYeSVDfWPCkq7_nEPV4tr&index=8
Druga firma, która w ciągu kilku tygodni ostro wjechała do polskiej branży grillowej to Kamado Bono, czyli grille ceramiczne. Ktoś w tej firmie dobrze ogarnął social media, bo faktycznie wjechali jak na białym koniu! Sam jestem fanem Kamado Joe i Big Green Egga, ale czasem się zastanawiam - czy to nie jest wszystko to samo? Przecież to prosta konstrukcja! Może nie musimy płacić za logo amerykańskich firm?
NA YT WIĘCEJ PODRÓŻNICZEGO VLOGA
To jest moje marzenie od czasu jak świat się zamknął w czasie covid - zwiedzać świat kulinarnie, próbować jedzenia zrobionego na ogniu na różnych kontynentach i kręcić z tego relacje. Już tego trochę narobiłem przez poprzedni rok. W tym roku zacznę to wreszcie regularnie publikować. Właśnie w tym momencie na YouTube wpadło pierwsze video z Meksyku o najdziwniejszych tacosach jakie udało mi się tam zjeść. Smacznego!
https://youtu.be/4B2uJB8WF6o
PITMASTER X W SKLEPIE GRILLBASTARDS.PL!
Ja się uczyłem grillować z yt Roela - twórcy marki Pitmaster X. Dla mnie ten koleś miał niesamowite podejście do grilla - bardzo podobne do mojego. Trochę naukowe i bez farmazonu. Przepisy wymyślał naprawdę „spoza pudełka”. Nigdy nie był kopistą amerykańskich trendów bbq, tylko tworzył swoją szkołę.
I ten koleś wreszcie zrobił swoją linię przypraw! Oczywiście od razu zaopatrzyliśmy sklep!
https://grillbastards.pl/pl/searchquery/pitmasterx/1/phot/5?url=pitmasterx
INTELIGENTNE GRILLOWANIE
To jest droga, którą, nie bez zawirowań, zaczął wyznaczać Weber kilka lat temu, czyli idea grilla, który w ogóle wszystko zrobi za nas! Termometry wszędzie, apki i inne sztuczne inteligencje. Ja sam jestem fanem udogodnień typu termometr, ale tu moja „nowoczesność” się kończy, a trend wymagający grillowania z telefonem w ręku nigdy nie był mój. Ja, czy grilluję w pracy, czy prywatnie pod domem - nie wyobrażam sobie robienia tego ze smartfonem - wręcz przeciwnie, ale ja oczywiście jestem stary, a świat się zmienia!
W każdym razie do technologicznego wyścigu dołącza w tym roku marka Broil King. Wypuszczają nowe modele grilli naładowane elektroniką jak połączenie tesli z DeLoreanem z Powrotu do przyszłości, ale niestety nawet ja niczego się jeszcze nie zdołałem dowiedzieć o tych grillach. Zakładam, że przebiją weberowskie inteligentne grillowanie, więc widzę to tak: grill będzie pytał głosem Wielkiego Elektronika z Pana Kleksa w kosmosie, na co mam dziś ochotę, a potem na podstawie składników które mam w lodówce i z użyciem sztucznej inteligencji, wypluje mi za chwilę unikalny przepis, sam go zgrilluje, a jednocześnie na mojego YouTube zuploaduje się filmik z moim awatarem robiącym ten przepis, które obejrzę sobie, siedząc w leżaku i próbując co dobrego właśnie wymyśliłem. Czyż nie tak będzie Drogi Broil Kingu? ;-)
NIEDŁUGO WRACAMY Z WYŻSZĄ SZKOŁĄ GRILLA!
Właśnie zacząłem planować terminy akademii w 2024 roku. Znów będziemy współpracować z firmą Napoleon i oczywiście grillować na ich sprzęcie. Pierwsze terminy ogłosimy prawdopodobnie jeszcze w styczniu, a same akademie wystartują od początku kwietnia. Mamy w planach odwiedzić Warszawę, Bielsko-Białą, Rzeszów, Poznań, Kraków i jeszcze kilka miast.
WYBRALIŚMY WASZ ULUBIONY SOS-SZTOS Z 2023 ROKU!
Przeprowadziliśmy drobną ankietę wśród najzagorzalszych klientów naszego sklepu i wybraliśmy ich zdaniem najlepszy sos jaki kupili u nas w sklepie, a jest to….
BLUES HOG RASPBERRY-CHIPOTLE!
Ten sos uzyskał najwięcej głosów, aczkolwiek powtarzały się komentarze, że „cały ten blues hog to jest sztos.
I nas to nie dziwi!
https://grillbastards.pl/pl_PL/p/Blues-Hog-Raspberry-Chipotle-Barbecue-Sauce/68