Przyjeżdżamy kilka godzin przed imprezą, rozkładamy swoją grillową kuchnię i przygotowujemy wszystko od początku – wędzimy mięsa, pieczemy pieczywa, siekamy salsy i kolorowe dodatki.
Mamy bardzo szeroki zakres proponowanych menu – od klasycznego BBQ (steki, wiele propozycji burgerów, długo wędzone mięsa, czy kiełbasy robione na zamówienie przez naszego rzeźnika), po tzw. haute cuisine (owoce morza, dziczyzna, różne cięcia steków) nienagannie ułożone i zaserwowane na talerzach.
Bardzo dużym powodzeniem cieszy się również nasza „opcja bezmięsna“ – VEGGIE BASTARDS. Mamy zestaw grilli i naczyń specjalnie do wegańskiego menu i również lubimy to jedzenie.
Zwracamy specjalną uwagę na wszelkiego rodzaju diety i nietolerancje. Praktycznie zawsze mamy w menu po jednej pozycji wegańskiej i bezglutenowej – na wszelki wypadek.
Mamy również w ofercie menu związane z różnymi krajami i regionami świata – American BBQ, grill Kaukaski, australijski i brazylijski. Współpracujemy z szefami pochodzącymi z tych regionów.
Czasami organizujemy zabawy integracyjne (kurs Burgera, akademia steka, itp.) oraz kilkugodzinne akademie grillowania w trakcie których uczestnicy uczą się dań nie tylko mięsnych, ale również pracy na woku, wypiekania pieczywa i wielu innych nietypowych sposobów na wykorzystanie grilla. Ten model świetnie sprawdza się na kameralnych imprezach firmowych.
1. AKADEMIA BURGERA
To rodzaj zabawy dla uczestników eventu – oprócz nauki metod dobrego grillowania, daje pole do popisu zaawansowanym amatorskim kucharzom oraz w atmosferze dobrej zabawy, pozwala się zintegrować całej grupie.
Wszyscy uczestnicy dostają fartuchy, noże, stanowiska, produkty i zajmują się przygotowaniem idealnego burgera na podstawie naszych przepisów. W pełnej wersji wypiekają bułkę, robią wszystki dodatki (konfitura cebulowa, piklowane warzywa, świeże warzywa) oraz uczą się ręcznie formować burgera i grillować go w różnych stopniach wysmażenia.
Jest to jedno z kilku dań. Pozostałe dania zaserwowane są przez nas.
2. PERFEKCYJNY STEK
To lekcja grillowania steków z użyciem najlepszego dostępnego mięsa – różne cięcia polskiej i zagranicznej wołowiny. Grillmaster Kacper Salzman prezentuje metody przygotowania idealnego steka, opowiada przy tym o mięsie, rasach krów, temperaturach, stopniach wysmażenia. W trakcie degustacji uczesnicy mogą porównać smak wołowiny z różnych krajów, lub różnych cięć – polędwica, rib eye, rostbef, hanger, chuck eye i inne. Ten model imprezy można zorganizować w formie wykładu i degustacji, ale również w formie warsztatów w czasie których każdy zgrilluje i spróbuje kilku cięć.
3. VEGGIE BASTARDS
To wegańska propozycja eventu BBQ. Mamy zestaw grilli i naczyń, których używamy tylko do dań bezmięsnych. Uwielbaimy dobrze zrobione warzywa z grilla – ta wersja również cieszy się dużym powodzeniem.
4. HEALTHY & FIT
Zawsze staramy się mieć w menu dania zdrowe – bezglutenowe, bez cukru, czy laktozy. Zdarza się też, że realizujeme cateringi w 100% fit! Menu sportowe serwowaliśmy np. na imprezie w klubie cross fitowym. Odczarowujemy przekonania o tym że z grilla serwuje się niezdrowe jedzenie i proponujemy menu w którym wszystko jest dopasowane do wybranej diety. Zdrowe, modne fit jedzenie przygotowane na otwartym ogniu – to co tak bardzo kochamy!
Azjatycki stir fry z polskich warzyw i makaronu ryżowego
Tacos z koreańskim stekiem, salsą z ananasa, sosem BBQ, warzywami
Ramen z podwędzanym mięsem i grillowanymi warzywami
Sałatka z grillowanymi warzywami, stekiem i chutneyem z sezonowych owoców
Bezglutenowe brownie z mąką migdałową
5. AMERICAN BBQ
Filip Wasilewski to „Bastard” odpowiedzialny za scenariusz, menu i realizację imprez „American BBQ”. Spędził całą młodość na Florydzie, dopiero po ukończeniu 19 lat postanowił wrócić do Polski. Przez długi czas był związany z warszawskim Blue Cactusem, obecnie gotuje w kultowym klubie Spatif, ale również z żoną Pauliną prowadzi własną markę – Mr Deep Fry. Wystawiają się regularnie na legendarnym Nocnym Markecie. Oprócz tego oczywiście co sezon „walczy” przy grillu jako Grill Bastard.
Filip wie wszystko o Amerykańskim BBQ – nie tylko wędzi mięsa, smaży burgery, steki, hot dogi, skrzydełka, ale zna też na wylot kuchnie, które stworzyły ten kraj – meksykańską, chińską i włoską. Jednocześnie, lubi oddać hołd swoim korzeniom i domieszać elementy kuchni polskiej do tej mozaiki.
6. GRILL KAUKASKI
Jednym z naszych podstawowych grillmasterów jest Gruzin – George Iagorashvili. To właśnie on przygotował i realizuje pomysł na event o nazwie “Grill Kaukaski”. Możemy go zorganizować zarówno w formie zwykłego Party BBQ, jak i warsztatów.
7. AUSTRALIAN BBQ
Michael Gay to kucharz, który, jak wielu Australijczyków, zwiedził pół świata, a ostatecznie osiadł na Mokotowie. Wielokrotnie był gościem kanału YouTube Grill Bastards, a jego menu nie raz było hitem naszych imprez.